Saturday, January 5, 2013

~ @ BeiJinG ChapTer 1~




Package: x-plorasi halal beijing
Date: 14-20 december 2012
No Pax: 28+1
Tour Leader: its me!!!

aku dpat tau yg aku kena amik task ni 2 mnggu sebelum  pegi, terhegeh2 la aku booking tiket flight sendri, issue tiket sndri, cari baju sejuk + glove+ kasut + stokin bla, bla, bla....




 aku smpai kat airport awal sejam dri org len.. haha.. xper2.. tour leader kan kena prepare awal2..





 masa tunggu kat gate c2..ready to depart!




dah smpai kat china jam 1:3o AM...tengah tunggu ahli rombongan melepasi imigresen china ngan collect lugage.. bhagia je muka smua :)



1st night kat beijing... jalan sejuk dan basah, nasib baik dlm bas ader heater... hihi
agak pelik la, sbb drive lane kanan kan? hehe...




accomodation: Ming du Hotel 
Rate : 4*
x pyah nak expect tinggi sgt.. rate hotel kat china, 4*=3* kat m'sia je.. :)





Disebabkan China negara 4 musim, jadi diorg ader Heater + aircond.. remote control air cond dia pon bleh adjust la nak panas ke nak sejuk..





pemandangan waktu pagi kat beijing.. ktorg start tour pkul 11:00, sbb smpai pon dah lewat semalam... cuaca sgt baik, matahari kluar~ ~


location hotel ktorg kat area downtown, jadi agak jauh nak ke jalan besar..




sesi briefing and ice breaking kat lobby hotel...



hari ni hari ahad, so no traffic jammed... bkn mcm kat msia, pkul 1200 tengah malam pon jammed, x paham aku... tpi concept drive kat sna agak menakut kan.. klu nak tau, korg bleh la gi sndri.. hehe








sepanjang perjalanan bnyak banggunan antik , tpi isi moden..




1st time dpat pegang salji.. xcited wooo o.O





1st attraction Tian na men square...











bersama adik jiha... comey je... :)


Askar2 tengah berkawad kat Tian na Men square... klu nak amik pic ngan diorg, mesti diorg lari.. hehe



our tourist guide jessica ngah bagi commentary kat ahli rombongan...



kasut basah n kotor, bila pijak salji... adeh...





pintu masuk istana larangan, sgt jauh n besar.. disebabkan aku tour leader, maka aku kena duduk blakang skali untuk make sure yg ahli rombongan aku x hilang @ sesat.. huhu



tengok? sungai pon beku tau, bleh main ski ni.. hehe





ingat x citer karate kid... diorg shooting kat sini la.. hehe






blakang tu tmpat singgah sana maharaja cina.. jauh lagi perjalanan ni..



happy nyer mereka.. :P


ni la singgah sana nyer.. sorry mmg gelap.. agak nyer x pasang eletrik kot.. huhu



seni ukir atap nyer..



tempat untuk nyalakan api time musim sejuk..





the largest stone craft.. mmg tinggi tangga ni.. wow


taman larangan..



kat cina sgt terkenal ngan taman batu... tpi batu ni scary la...



aku teringin mkan benda ni.. halal ke?



finally, smpai gak kat pintu keluar istana ni.. perjalan dari tian na men square smpai ke sini mengambil msa 3 jam.. so, prepare your mental n physical.. yeah!!



pemandangan kat luar tembok istana larangan.. sepanjang tembok tu ader sungai..





dinner time.. aku mkan mee cendawan.. tpi x hbis sbb bnyak sgt... aku pelik mcm mna diorg bleh mkan smpai hbis, sdangkan aku mkan pon x luak..huhu


kat seberang kedai mkan ader food street... kat sini ader jual mkann best.. aku pon gi la tengok.. jeng..jeng...jeng!!!


ader ular, ulat sutera ngan sotong...




tapak sulaiman pon ader.. kesian patrick star..


lipan..


ular lagi...


lipan bara...



kala jengking  ngan kumbang...



ular

...

ular jenis len...





korg pilih yg mna korg nak.. pastu minta tauke tu grill-kan utk korg..


tpi ader gak mkann yg nak nmpak sedap..




aku minat yg ni... walaupun tauke dia kata halal, tpi dah jual sebelah gerai ular, x brani aku.. huhu


mlm hari ktorg ader tengok teater pertunjukan kung fu.. mmg menarik n sgt best... teater ala2 istana budaya..


KakiBlog