Thursday, September 23, 2010

PaKaT MaI PeNaNg WeyH!!! (chapter 1)

sbenarnya mmg x dek niat langsung aku nak dtang ke penang..tpi org kata, setiap yg b'laku tu ader hikmah nyer... asgmnt dokumentari yg aku wat kat bukit bintang ngan time square turut hilang bsama laptop aku yg kna curik tu... backup?
yup! aku mmg ader backup... tpi kat dlm enset yg kena curik tu jugak la..huhu...semnggu lagi kena submit wooo :(... credit tu miss lini yg baik hati kasi aku tngguh submit smpai sblom puasa :)...hehe...nak wat kat a.star? x dek mat saleh la..klu gi langkawi? mhal sgt..x mmpu aku... blik kl? lgi la  xdek $$$... akhirnyer....
destinasi yg dipilih.....tadaaa!!! WELCOME 2 PENANG!!! pilihan yg tepat n aku x menyesal...haha
1st je ktorg smpai...mmg x tau nak wat per... mklumat 1 habuk pon x search...pegi pkai taram je...haha... tpi b'bekalkn maklumat yg kata smua transport dia bdekatan buat hati aku sejuk skit... fuhh... smpai kat stesen butterworth aku pon pegi je la naik ferry...tiket murah je.. RM1.20..blik free je...still mampu..hehe... sbenarnyer dri dlu lagi aku suka laut...punya la excted aku naik ferry tu..rasa mcm nak brenang je trus...haha




ni kisah muka kpenatan la ni...huhu... lepas msuk je georgetown, ktorg rmbang mata...serius! x tau nak gi mna coz bnyk sgt tempat best... tema asgmnt kali ni santai je berbanding ngan asgmnt yg lepas, tema aku shoppng,,,hehe...ader pkcik baik hati yg control rapid penang tu...dia bgi ktorg map penang siap ngan no bas yg ktorg bleh amik klu nak gi destinasi tu...korg jgn risau coz sistem bas rapid penang paling maju dlm malaysia sbb teknologi paling latest n sistematik berbnding bas kat KL...buat org penang, u should proud!! dlm masa yg samajugak, ktorg pon bjalan la pegi carik broucher sekitar Georgetown tu..akhirnya kputusan dbuat n ktorg decide nak gi tropical fruit farm kat area teluk bahang...
lets go!!
BLOODY JOURNEY HELL sungguh!! klu aku tau , aku naik jet ni je...mesti cepat smpai..haha ni la akibat klu x tengok map btol2, actually teluk bahang tu located sejam stengah dri GT...punya la lama aku dlm bas tu..tpi masa OTW ke situ ktorg pon lalu kat batu feringghi...aku mmg suka laut...hehe...tukar fikiran lah plak..
jom mndi??cancel mkan buah.. haha
haaa...dah bersila pon aku kat sini..haha..suka btol pasir2 ni...hehe... ehemm..ader peringatan..sbenarnyer pntai ni agak bhaya gak... sebb mnggu sblom tu, ader kwn aku mndi kat sini, then habis 1 badan dia kena sengat ngan obor2 tu...smpai skrang dia x leh dengar nama batu frengghi..huhu .so, be careful coz obor2 tu hnya dtang pda musim t'tentu je...lagi 1, kat sini bnyk btol anjing2, apa la dia wat guling2 kat atas pasir2 tu.. dah la rmai tourist arab...pihak b'kuasa tmpatan  patut wat sesuatu..
ni la aktvti yg aku wat...nma kuda ni goldy..hehe..sgt macho+ gagah!! actually aku nak naik jet ski, tpi sbb ader polis pntai ptg tu, so diorg x leh beroperasi la.. naik kuda jln2 kat tepi pntai ni RM30 je... sbenarnyer aku t'agak2 gak , tpi sbb nak wat asgmnt nyer pasal..haha..masa aku naik kuda ni, tetiba dia bhenti plak, aku ingatkn sbb aku berat sgt, rupanyer dia berak..haha.. org yg bwak dia pon kutip @#$% msuk dlm plastik...
bagus! jaga keindahan pntai..hehe..
lisa mnat sgt ngan kuda putih tu, pdahal tadi dia dah naik dah..pastu uncle tu offer dia naik skali lagi...kali ni rm20 je..ktorg pkir2 jgak..pastu ader la anak arab tu tanya "how much?"
 uncle tu jwab "rm50" ...mak aih.. padahal bru tadi dia offer kat ktorg rm20 kat ktorg...lisa pon ape lagi..yehhaaa!! 
bnda bru aku blaja...tawar je harga sehabis bleh, coz  harga international tourist ngan domestic tourist b'beza.. biar la b'baloi2..haha
ni aktvti nite life kat sini... shopping!!! bru aku prasan, kat b.Feringghi ni dah jadik tmpat international tourist.. yg local x nmpak pon.. yg aku nmpak org tmpatan yg berniaga la...actually tiap2 mlm ader bazaar kat sni sepanjang jln...aku pon x sangka aku bjalan sejauh tu..haha..kat sini korg bleh guna skill tawar menawar...ader 1 beg tu, aku mnat gila mmg cantik la mcm anyam rotan..aku tawar harga, dri RM70 trun smpai RM30..haha.. hebat x? segala mcm cndera hati korg bleh dpat kat sini..bukak smpai pkul 12.. shoppng la sesuka hati..haha
ni kat fish spa ni...sbenarnyer tie ni dah pkul 1 pagi...ktorg sronok sgt jln2 smpai x prasan..haha..ni la tourist yg aku interview...diorg ni arabian..aku bruntung sgt coz jumpa arabian yg fasih bbhasa inggeris..hehe..
 treatment fish spa ni sbenarnya  RM30...mcm biasa la..tawar je...aku dpat RM20...haha kat time square pon RM18...lebih kurang je la...treatment slama stengah jam...lama jgak aku nak celup kaki dlm tu..coz aku geli geleman..haha.. ikan tu mkan kaki aku..huhu.
tempat wajib lawat...komtar!!..lst day ktorg shoppng je..haha.. sbenarnya kat komtar brang2 agak branded..x t'mampu aku bak beli, so ktorg pon bralih kie prangin mall kat sbelah.. bnyk btol duit aku hbis kat sni..haha..byangkn aku bleh dpat kasut wedges ngan harga RM 20  je!! pas hbis round2..ktorg pon blik la ngan penat nyer...jgn lupa beli jeruk tau..sedap!! smbng chapter tu...aku pegi ngan B n pejal plak wat kali ke-2..haha :)

Wednesday, September 22, 2010

FuN & FaIr time!!!

cerita d suatu mlm...aku b'jln2 ngan kwn2 ku d bndar a.star... ktorng gi a.star mall d mna fun fair berada..
 

sblom bersuka ria..kita kna mkan dlu..hehe...gerai kuey teaw udang fev ktorg kat tepi jln kat shahab ..hehe..
tengok la muka pejal.. dia jeles ngan aku tu..haha

dgn gumbira nyer kami mncuba mainan paling thrill kat situ... sbenarnyer sejak kecik dulu lagi aku nak main mende ni, tpi sbb x ckup tnggi, maka kesedihan la aku...skrang aku mmbalas demdam...haha...aku rasa, seumur hidup aku, aku jerit paling kuat kat situ la..haha.. bukan jerit ketakutan, ttapi krana t'lalu happy..haha lepas main tu, aku terus kepenngan..mna x nyer, pusing smpai 360 darjah n then bnyk kali plak tu...huhu


ni la muka ktorg lepas kepening2an..haha...but still cool n bleh smbung men lagi...lets go!!

nyesal giler aku men mende ni...mende ni la yg buat aku muntah..huhu...dah la pusing2 x henti, makin lama, makin tnggi plak tu...smpai aku rasa nak termuntah time tu gak...bila nak hbis ni...huhu...pusing la...turun je dri mende ni aku jln melelong sbijik mcm org mabuk then aku pon trus b'lari ke longkang b'dekatan & ...!!
lisa tlong gelak je!!
ni lah muka2 x larat...huhu...lepas men buaian cendawan tu ktorg pon b'gegas blik coz x than ngan kebingitan..haha...chow!!!

PIRANHA!!!

Haha! 1st movie yg aku tengok smbil terjerit2 cam org giler dlm pawagam...thrill gak cter ni...mula2 aku x mnat sgt nak tengok cter ni, coz nmpak cam x best je...tpi kwn aku yg nak tengok..aku bntai je, haha..
nasib baik la aku tengok ngan kwn pompuan, klu x wat malu je..haha...cter ni mmg ngeri giler, ader babak pompuan tu bdan t'putus la, tpi  yg paling aku suka bila kulit kpala pompuan tu t'cabut bila rambut dia t'sangkut kat kipas bot..haha...filem wajib toton gak la...haha

what happen 2 me???

welcome to my new blog...actually sblom ni dah ader blog lama...
tpi disebbkan aku t'lupa password n email aku dah expired... so blog "journey of my life" sudah aku bekukan & dgantikan ngan "art of sharing love"... knapa lama menyepi?? sbenarnyer bkn menyepi, bnyk mende sudah t;jadi dlm hidup ku kbalakangn ni...especially laptop+enset+cash kena curik masa nak dekat ngan besday aku...
mmg aku down giler... hidup kelam kabut...thankz kat b, lisa ngan pejal coz bgi support kat aku... actually aku ader korg gak...x lupa gak family....huhu

Ganu kitew

Welcome to ganu….percutian family…haha…ktorg gi 4 org jer…aku ,ayah,mak ngan adk ku afiq…Naper ganu? Actually bnyak location dah ditapis, last2 ganu gak coz pernah lalu jer, x pernah singgah…so diz is the time..1st day ktorg amik masa 8 jam perjalann ke sana dri KL…lgi jauh dri aku gi alor star weyh (bru 6 jam)..amat lah penat… tpi b’baloi…Ktorg menginap di chalet pntai batu burok….dinner at the tanjung…mkan steamboat beb…. X pernah rasa yg sesedap tu, actually tu restoran cina yg halal… rupanya bru aku tau, klu nak mkan steamboat, mee letak last skali… disebbkn ktorg t’lalu lapar, bantai je la weyh… 
klu gi ganu ni... x sah klu x singgah ke pasar pyang...mmg best kan sni...best cuci mata je la...
coz kain2 batik nyer sgt mahal...range harga dlm RM15o...no money maaa... maklum la batik sutera n design nyer sgt la cntik...meleleh air liur je la nengok nyer.... aku suka ngan peniaga kat situ...diorg agak sempoi & x memaksa sgt... lgi 1, klu dia tengok ko org luar, dia x dek ar ckap slang ganu...agak nyer dia tau aku x paham slang ganu kot... x pe la, len kali aku blaja slang ganu ek?? kat pasar ni ader gak jual barang basah...my fev, keropok lekor...haha... cara diorg bungkus pelik skit..klu kat KL, msuk dlm plastik je...tpi kat sni diorg bungkus dlm paper walaupon yg masak kat tepi jln tu...yg aku geram kan, msa nak beli keropok lekor mentah tu, makck tu ngan slumber nyer jual telur penyu... rileks je dia bungkus2 telur2 tu...patut la penyu kat rantau abg dah x dek... penat aku singgah tau...kepada pengguna...jgn skong & beli telur penyu...dah lah penyu dah nak pupus!!! 
sebenarnya dri hri 1st lgi ktorg carik sata...my fev food... hri last day bru kitorg dpat...punya la round2 1 KT...x jmpa pon...OTW blik bru la jmpa...x dpat ku lupakan kunyahan pertama...perghh..mmg sedap...ngan panas nyer...siap beli rm10 lgi utk bwak blik utk abg2 ku dirumah...haha...bgi sapa2 yg x tau rasa sata tu...rasa nyer mcm otak2...cuma dia tmbah kelapa skit...bungkus bentuk 3 segi then cucuk cam satay...pastu dbakar!! haha mmandangkan ktorg ikut lebuh raya pantai timur....sbelah kanan smua nyer pantai...al-maklum lah, aku mmg jarang tengok pantai...setiap 1 kwasan, 1 product...ader jagung, lemang , keropok lekor, sata...sronok...hehe ...another tips....actually klu nak jimat kos, korg bleh menginap kat chalet2 kat pantai sblom smpai ke KT...coz bila dah smpai KT, harga mesti lah len kan...chalet tepi pntai gak...berbaloi-baloi...ktorg singgah sembahyng je pon ni...coz pntai ni R&R sbenarnya.. .
sbenarnya aku nak ikut xpdc main n b'manja ngan ikan kelah tu...bnyak kali aku tengok dlm TV...tpi guess brapa harganya?? lebih kurang rm400... naik bot stengah jam, siap tracking stengah jam lgi...hasrat ku dlupakan...aku pon ikut aktiviti biasa je...memancing sndri!! sewa pncing jew...sbenarnya aku x reti mmancing pon...tpi aku mesti blajar la...malu kot bdak tourism x reti guna pancing...hasil tunjuk ajar dri ayah ku...last2 aku bling umpan lagi laju dri dia...haha... hasilnyer, x dpat ikan, umpan pon lari..haha...aku pon pelik, tasik punya la besar, sekor ikan pon x kena...siap pkai umpan idop lagi...cian aku tengok umpan tu menggeletek2 dia...knapa pkai anak keli?? sbb ikan keli paling liat nak mati...bila bdan nyer dicangkuk...dia akan brenang2 b'sama2 cangkuk itu... ya Allah, ampuni lah aku...
next location at island...taman herba...1st time aku pegang periuk kera...nasib baik dia x ngap aku..haha...segala mcm herba ader...abg guide tu jahat...dia bgi aku sehelai daun, dia suruh aku renyuk kuat2 coz dia kata daun tu wangi...rupa2nyer bau kentut...nama pon daun sekentut...mmg nmpak aku cam biol skit la...smua pokok aku x kenal..haha... ktorg dpat rasa tongkat ali ngan kacip fatimah yg original nyer...tongkat ali pahit gila....mmg x leh trima..seteguk pon ckup la...aku takut tumbuh janggut..haha...better mnum kacip fatimah...rasa tawar, mcm teh cina je... 
tungul ni tercacak btol2 tengah tasik...klu korg tengok kan, ader 1 level kat tunggul tu kaler itam dah...tu sbb, msa musim tengkujuh..air tasik naik smpai level tu...tnggi btol...lari!!!

as a conclusion...

ganu mmg syok... town mmg cantik...pon bleh di gelar bndar cahaya...everytime lalu 1 town.. mesti terang bnderang dunia ku...yg aku perasan, setiap destinasi perlancongan mesti ader 1 pintu gerbang yg besar...aku paling suka lalu kat paka...x kira siang @ mlm...pemandangan mmg cantik... seluas mata mmandang , lambang kebanggaan m'sia ader kat ganu... loji petroleum petronas...siap ader sign board lgi "dilarang bhenti ambil gambar" haha... klu x aku pon nak bhenti posing kat situ...klu mlm, rupa mcm taman tema pon ader, brmandikan cahaya.. ganu negeri yg kaya ngan hasil bumi nyer...na,na,na, ganu kiteee... ^_^

wat assgment memalam buta...

OMG...UFO diwaktu mlm!! wlaupon aku cameraman...aku yg posing lebih..haha
let me introduce u.... Zahir Mosque!!!
Welcome to Masjid Zahir!!! t’letak kat sbelah kanan jln… masjid ni mmg menunjukn keindahan senibina islam… mmg cantik sesgt pada waktu mlm…salah 1 lokasi wajib lawat masa korg melawat a.star…diz is trivia bout diz mosque..
~architectural by Moorish design..
~built at 1912
~bekas tapak kubur pahlawan kedah zaman dlu..
~mnarik pasal masjid ni, dia ader 5 kubah n b’warna hitam…
~masjid tua t’besar kat M’sia ngan keluasan 124 412sqm (besar giler)
~pernah jdik location filem farid kamil…yg dia wat aksi drift kat situ…org kawin pon suka shoot kat sni… nmpak klasik..
~ader bnyak fact len, x nak cter, nnti korg boring..haha
                                                Disebabkn kepenatan …di + pula ngan kelaparan…kitorg pon singgah la kat KFC 24 jam kat tengah town tu utk mnjamu selera…selamat mkan?? my fev cheesy wedges...yum2      
       snap,snap!! dah konyang...wheuyyy....

shrek!!!

disebabkn bos bgi blik awal hri ni...dpat la aku smpai kat the mines dlm pkul 1...dpat tengok wyang..hehe..tpi yg peliknyer, keliling aku kbanyaknya bdak kecik...maklumlah, tngok kartun..hehe..agak memuaskn hati & paling menyedihkn,,,ni final chapter..huhu..
apa2 hal pon, aku paling suka watak puss in da boot..haha

movie day :)

mula2 nak tengok shrek...tpi sbb start pkul 9 lebih x jadik..lewat sgt nak blik nnti.. so better tengok cter ni..blik awal skit...b'baloi lah gak... tpi x tau naper x puas hati ngan ending dia...
seboleh2 nak wat happy ending...hmmm... bila balik, tau2 angah pon nengok cter yg sama pada masa yg sama. tempat je lain, dia tengok kat jusco cheras selatan, aku tengok kat the mines..hehe

aku n family

suatu mlm yg indah ..hehe...actually aku jarang blik umah..kan slalu dok kat kedah... bila aku blik serdang smua adk beradik aku pon blik la...bila dah kmpul reramai ni pon, mkan besar la jwab nyer..hehe..
sbenarnya msa ni aku dpat gaji, keje part time....maka kenalah blanja smua... blom paper, fulus dah hbis...huhu
KakiBlog