Friday, January 21, 2011

SyILinG RuMaH Ku RoBoH!!!

 kejadian ni terjadi d suatu pagi.. aku terkejut dengar bunyik runtahan... aku tersentak la... hana tido kat sbelah pon bangun gak... tpi cam mamai skit... masa ngah bingung tu... tiba2 ader lembaga hitam lalu depan ktorg... rupanya kucing... rupanyer dia kejar tikus kat atas syling... sbb masa tido , aku dah dengar bunyik cakar2 kat syiling... 
nasib baik aku dah x tido kat dlm blik... klu x, cmfirm syiling tu hempap muka aku... ader hikmah rupanyer kipas kat dlm blik tu rosak...sbb tu aku lari tido kat luar ... alhamdulilah

Thursday, January 20, 2011

~A tErJun BuKiT WaNg~

welcome 2 Bukit wang ... its located in Jitra kedah... juz 30 mnt riding motorcycle from a.Star (patah pinggang lah jugak) tempat ni best gak la...coz air nyer sejuk... wlaupon x brapa jernih..   hehe...  sebenarnya ni kunjungan kali ke-2 aku...sem lepas aku dah gi dah.. aku x paham la... start sem je, mesti pegi tmpat ni?... naper ek?
          ni la  panorama sepanjang perjalanan... sawah kiri kanan... 
mmg canyik n nyaman je... x dek jammed2 mcm kat KL... klu bdak2 bndar mmg 'peghak' la x pernah nmpak sawah... msa mula2 aku pon camtu gak..hehe.. skrang x heran dah... kat blakang umah aku pon ader swah...
  smpai2 je , ni lah keje aku... minum coke dlu... hehe...segar kan tekak aku yg dah kering... yg len siap2 nak memanggang...aku bleh dok melepak... x larat weyh... dah la bwak motor dri jauh ni... tpi sronok gak dpat experience mnum air gas smbil menikmati pemandngan hijau








  ni mmg keje pejal ngan B utk memanggang... coz ni idea diorg... credit to pejal coz blanja ayam n credit to B coz bwak mee goreng... so ktorgx pyah kuar duit.. asalnyer ktorg x nak gi coz x dek duit... tpi B pujuk kata dia ngan pejal sponsored mknn... ktorg pon on je la... ktorg juz kuar duit minyak yg x smpai rm2 tu...hehe... thankz korg... :)

      tadi nyer la tangkap lentok.... skrang berbunuhan plak... diorg ni mmg camni... klu time gaduh... pisau ngan kuali tu bnda biasa je yg terbang atas kpala ktorg ..haha (separuh crita adalah rekaan)
aku ngan hana mmg suka men lumpur... haha... tipu jer... actually ktorg nak masak telur... skill ni ktorg balajar msa kat kem palas masa sem 2... sedap telur ni... sbb ader rasa asap2 skit.. sbb telur ni akan dipanggang dlm bara api( sbenarnya tnam dlm tanah, pastu ader api kat atas). 1st korang salut telur tu ngan lumpur... jgn lupa cucuk telur tu skit ngan jarum... klu x, msa korg letak dlm bra api nnti dia meletup... tujuan cucuk tu, bgi ader ruang udara kat dlm telur tu...

     kepal2 smpai jadik mcm ni... comel kan? ehhe... ader yg kata nmpak kotor... but trust me... bnda ni x ktor pon... sbb bila dah masak, nnti korg basuh lumpur kering tu... utk pringatan... ini bkn telur dinasour ye? ^o^
    pastu korg letak la dlm bara(sbb ktorg x dek tanah nak tanam).... dlm bara tau... bkn api... klu meletop aku x nak tnggungjwab... sbenarnya ni salah 1 skill nak survive kat dlm hutan klu korg x dek kuali nak msak... jgn masak telur ular sudah..haha.. pasal masa... aku x sure sbenarnya... tpi korg tau la kan... telur masak kejap je... slalu aku biarkan smpai lima minit je... lepas tu siap sedia di makan!
nyum2!
  ni lah aktiviti masa lapang sementara tnggu ayam ngan telur masak... sementara B x hbis2 kipas ayam... diorg ni main campak2 org plak..haha... risau btol aku tengok... dah la batu tu tnggi... licin plak...haha
   berbahagia sngguh mereka.... smua nampak x normal... B ngan apa jenis posing ntah.. pejal ngan muka camtu.... yg dol, brangan nak jadik pondan kot.... yg hana tu, korg tengok jari dia sibuk nak cucuk B****t dol....  x normal sngguh...apa2 pon... aku still syg diorg... franz 4 eva! guyz n gurlz!
   aku tau... dol mmg suka ngan towel pink tu... dia wat muka ayu dia tu dengan harapan rmai yg tergoda...haha... aku x tau apa yg rasuk dia hari tu... asyik wat aksi terlampau jer...
   1 lagi aksi terlampau dia... isykk.... tunjuk apa yg x patut... apa nak jadik la bdak zaman skrang ni.. sbenarnya bnyk lagi aksi terlampau dia... x leh cter kat sini..haha
 ni posing ktorg plak... tpi sbenarnya org yg amik pic ni lagi over... smpai terbaring2 atas batu tu... pic x seberapa pon.. al-maklum la , x reti guna SLR... haha.. posing2 x ingat dunia, hbis smua org yg lalu tengok ktorg.... dah lama posing bru la perasan..huhu
aku x tau naper pic aku ni putih sgt..haha...ni akibat amik pic dri dekat lah kot.... lapar giler time ni... tnggu ayam x masak2... sapa suruh x bwak arang ke, x pon minyak tanah... x hbis2 gi kutip kayu api..adehhh... jadik org purba aku...
   aku bangga giler ngan pic ni... coz dlm bnyk2 pic... pic ni paling jelas...haha... korg hargai lah rambut pejal yg kerinting tu....nmpak beralun2... sbenarnya aku biasa guna yg auto je...tpi nak wat cter auto tu rosak... sbb tu kebnyakkn pic blur... pnat aku men ngan focus nak dpatkan pic sejelas ni... bravo!
                               
yeah! ayam dah masak... time to eat... aku x tau la... ayam ni mmg sedap ke, @ pon sebb ktorg mmg lapar.... masa mkn smua diam jew...haha... sbenarnyer ader lagi 6 ketul x pnggang lagi... tpi x larat nak panggang dah... lama sgt weyh...
                                       
    time to main air... kenyang2 ni, mmg sedap terjun dlm air... nasib baik kali ni x dek yg dlm... klu x, B suka buli aku... mntang2 la dia tnggi, dia tarik aku gi tmpat dlm... pastu dia tnggalkan aku terkapai2..x per, x per, aku ingat! huh!
                                     
cun gak pic ni.. aku suka... klu aku yg amik pic ni, comfrim x nmpak air2 tu.. kat situ x takut sgt nak men air... coz air takat paras buku lali je...haha
                                         
    for our safety... segala handset, beg duit ngan kuci motor dok dlm beg kecik ni...takut org curik time ktorg ngah bersuka ria...beg ni ktorg letak kat tengah2 air... puas hati aku!  lagipon tmpat ni mmg ktorg conqer hbis-hbisan....haha...gelabah gak tengok  bdak2 nkal mndi dekat2 ngan ktorg...
   ader cter disebalik crocs pink kepunyaan B ni...x tau la camna mende ni bleh jatuh dlm air... pejal separuh nyawa & b'sungguh2 menyelamatkn nyer... demi B, dia snggup wat pe je... klu aku, biar je la hanyut... blik kaki ayam je la...
  setelah berpenat-penatan... dengan rmbut2 basah ni ktorg nak blik dah... snggah minum dlu la... dahaga kot... next sem,jmpa lagi bukit wang!!!                             
    msa blik, bru aku prasan, dol x dek lesen rupenyer... takat lesen L je... nak wat cter, ader polis wat roadblock... ktorg prasan coz kreta asyik angkat lampu tnggi je bila selisih... bila aku nmpak roadblock tu , aku cepat2 bgi signal kat diorg... rupanyer, bkn ader paper pon... polis tahan keta jer... aku lalu wat bodoh je... yg dol, takut nak lalu... terpaksa la aku ngan pejal patah blik amik diorg.. cian B kena tnggal tepi jalan..haha

Wednesday, January 19, 2011

~RoAd ShOw PrOmOtEr~

kpd korg yg kutuk kata aku mengganggur kat rumah msa cuti sem... korg totally wrong.. im not that type..well, mmg tetiap cuti sem aku keje part time... carik duit extra... klu yg jenis suka b'belanja tu, baik guna duit dri hasil titik peluh sndri... coz bila korg guna duit mak bapak, korg x kan rasa nikmat n nak hargai apa yg korg ader...tpi biasa nyer gaji aku tu bkn utk enjoy... tpi utk byar yuran masuk sem +tiket bas nak blik+ buku= poket kering... adeh...
                                 
diz is my besfren merangkap kwn sekerja... aku pon dpat keje ni dri dia... nma nyer ain.. actually kwn lama aku masa skolah dlu... well, ktorg mmg ader chemistry... so , bila wat keje , ktorg akan saling backup each other...dia bnyak ajar aku pasal spek mata ni.. actually aku suka sngt keje ni coz bleh tajamkan skill aku... especially bila nak handle ngan customer @ bos yg ngamuk x tentu pasal..disebbkn tugas aku utk meyakinkan customer, so aku kena mulut manis, so dlm masa yg sma aku bleh practice wat commentery. pot pet sana, pot pet sini..haha

 mcm korg korang tengok, aku selalu masuk gov.. x kira la balai polis ke, balai bomba ke, pejabat2 ker... tpi yg aku paling suka kali ni, bnyk masuk kementerian.. x kira sama ada putrajaya @ KL.. sorry,aku terpaksa padam kan nma blai polis tu, nnti abg2 polis marah..hehe
 cuba teka kat ne ni? aku rasa mcm dok kat istana istanbul..hehe  actually ni kat IKIM (institut kefahaman islam m'sia) .. seriusly tempat ni mmg tenang sngt2 padahal kat luar tu bz giler (dkat ngan station bas jln duta) sbenarnya kat sini aku ader pengalaman yg menakutkan.. masa ktorg wat roadshow, diorg ader event... bkn calang2 event, pak lah yg jadik pengerusi nyer.. aku x jangka la pak lah nak masuk ikut pintu yg dekat ngan ktorg tu... terkejut aku masa pak lah nak  masuk tu, ader org escort dia... pak lah siap tanya aku lagi "ni apa ni?"terketar2 aku nak jawab! seriously aku x ready paper pon... scary btol la... VVIP kot! nasib baik x payah serve dia..hehe
                                 
ni satu lagi... wat aku gugur jantung jew... kat sin i aku jmpa menteri teknologi hijau plak... adeh... x larat aku.. asyik jmpa org2 besar je...klu t'silap ckap , mampus aku... aku bleh serve org2 biasa je la...  masa dia smpai tu, aku x tau yg dia mnteri coz naik perdana je... aku lupa plak, takkan menteri nak naik kreta import plak..hehe... nasib baik alex  x blok kreta dia... klu x comfrim dia makinyer VVIP tu..aku pengsan kat situ gak nnti..huhu
                                                      
  tempat ni aku mmg excited giler nak masuk... my future.. well ni bkn yg kat putrajaya, tpi kat menara UMNO kat PWTC... aku suka giler dpat masuk tmpat camni... well, korg tau la, org biasa x b'peluang nak masuk tmpat2 camni klu x dek sebb.. tpi aku rasa bertuah giler..hehe.. disebabkn menara ni tnggi giler (ntah brapa puluh tingkat ntah) lift dia terbahgi kat 2 bhgian... lift belah kiri 1-20, blah knan 20 keats...msa aku dri tngkat 23 aku nak ke 16, aku terkejut coz x dek tngkat 16.. rupanyer kena transit lif la..huhu..wat malu jer...
 korg bayangkn lah betapa gah nyer tmpat ni... hmpir smua kementerian kat putraya ader air terjun sebesar ni...mcm taman dlm bnggunan... ni kementerian pertanian... aku x ingat persint brapa, tpi brhadapan ngan kementerian sumber asli... nak wat cerita semnggu sebelum tu, aku wat roadshow kat sna... mcm biasa la aku kena tnggalkn lesen kreta kat kaunter utk dpatkan pas masuk.... pastu aku blik n terlupa nak amik lesen kreta aku blik... tempang la aku hujung mnggu tu coz x dek lesen memandu.. nak gi amik. esk dah sabtu...comfrm kerajaan cuti...adeh..hari isnin tu aku gi la amik sendri... nasib baik putrajaya-serdang dekat jer... n nasib baik aku ingat jalan... putrajaya ni, klu korg x tau jln , mmg susah nak kuar.. coz bndar dia teratur sgt...

 mna tempat ni? scary giler... korg pernah x tengok citer saw? tmpat dia seram camni la... maybe ni lagi teruk kot? actually tmpat ni private nyer company... gah giler... busines park mnghadap tasik lagi... tu dri luar... ni dri dlm! disebbkn ktorg kena angkat brang, dia suruh ktorg ikut lif ni... terkezut aku weyh...istighfar bebanyk...huhu
 
  ni 1 lagi pic.... menakutkan btol... smpai sini jer cter... sem dpan maybe x keje kot...coz cuti sem 2 mnggu jew... bleh la aku berehat akhirnya..asyik tension jew..
x tension study, mesti tension keje...haha...
KakiBlog