Tuesday, September 27, 2011

~ HAiK!!! OreWA LiNa-San ^__^~

wahh... hbat speaking japanese skrang ni..huaha.. pengaruh one piece lah ni.. sbenar nyer aku nak crita pasal salah 1 subjek yg aku blajar dlm tourism mnagemnt, tajuk nyer cross-cultural... dengar pon dah tau kan? of course la psal culture 11 negara yg terpilih... salah 1 nyer japan... ehem2... sejak dlu aku mmg mengidam nak gi jepun (dlu aku gila manga)...al-kisah obses ngan anime, ader beberapa advantages dri baca komik+ tengok anime...


dlm cultural jepun ktorg blajar "san" refer kpd cik @ tuan... contoh nyer cam nma aku+ san = lina-san




babak paling aku ingat sanji slalu jerit... nami-san!! robin-chawn!!


slain dri 'san' , ader gak isitilah len cam 'kun' ngan 'chan'... contoh mcm sanji-kun ngan shin-chan... actually nma asal shin chan,  shinosuke..



bila aku tengok soalan past year, ader soalan 'name 4 originated food from japan?'
wahhh...mmg sedap la aku jwab, memandangkan aku suka berkunjung ke restoran jepun...haha... senang2 je aku bleh senaraikan... nak 10 pon bleh :P



ni mmg paling glamor la.. sapa x tau, mknn fev doremon mestila dorayaki..


kat bazaar ramadhan a.star pon ader jual dorayaki.. tpi yg fake version la... sbb aku penah rasa yg original version.. korg bleh try carik kat food court jusco... dorayaki pon ader yg jenis nipis gak tau.. bleh tambah perisa len selain kacang merah cam peanut butter, strawberry, coklat pon bleh.. ^o^



fev luffy ... tokayaki...

tu fev slain daging la... tengok, mata dia pon dah jadik tokayaki..haha... tokayaki ni mcm bebola sotong+ sayur tpi dipangang.. pastu ader sos tmbahan.. ni pon korg bleh dpat kat food court jusco ( aku mcm dah jadik duta jusco plak)

ramen mee fev naruto

ramen mee pon sedap gak.. kira ala2 laksa versi japan la.. ader mee+kuah+telur+ bebola.. tpi rasa langsung x sma ngan laksa..hehe... actually fev aku yg ni...


yeah... mee udon...

mcm korg tengok dlm pic ni... mee dia gemuk2..hehe... sekali korg sedut seutas mee ni... penuh mulut korg.. yg ni msak ngan sup rumpai laut... tpi yg szilling black paper pon sedap gak... ader 1 fev restoran jepon kat mid valley. kat situ harga mknn dia berbaloi gak... tpi dah tutp dah restoran tu...adehh


nasi bento shin chan

nasi bento ni sbenar nyer refer kat nasi kotak... aku ingat yg misae suruh shin chan pergi beli nasik bento ni... dlm dia ader mcm2, tempura, sayur, daging panggang, lumut laut, tomago n mcm2 lagi la..



sup miso...

sup miso sbenar nyer bean paste....slalu nyer sup ni mkn utk break1st ..yg ni pon aku tau dri cter shin chan...  sbb ader 1 pagi tu family diorg perang besar juz nak decide miso patut cmpur ngan telur @ x? haha





wahh.. raksasa zoro onigiri dah muncul...

pic ni ader dlm special episode..comey btol zoro..hehe.. onigiri ni nasi gumpal yg dibalut ngan rumpai laut.. kat tengah dia ader asam klu x silap... zoro punya pencak pedang style kebanyakan nma mknn termasuk onigiri.. hehe



sake fev zoro

wahh.. macho ar zoro ... ni pic latest ni coz mta dia buta sbelah (aku suka dia time ni).. zoro dlm cter ni kuat minum... sake tu sejenis arak beras.. ala2 tuak la... tpi sake dri beras yg high kualiti...org islam jgn mengada2 nak try plak...





slain tu gak... aku ader prasan beberapa istilah yg x dpat diterjemahkan direct ke bhasa melayu... sbb x dek perkataan yg btol2 sesuai..mcm...



NAKAMA
sapa yg biasa tengok anime, mesti familiar ngan istilah ni... sbb bila aku baca one piece dlm bhsa melayu, dia translate kpd 'teman'  (mcm awek la plak?).. tpi mcm x sesuai... mngkin lebih kpd        'geng setia sehidup semati' (kot?)

URUSAI
klu translate kpd 'shut up' mcm x ckup strong, aku rsa camni kot 'shut up! your so annoying and disturbance' .. klu letak camtu, x ke panjang sgt nak trnslate...


nakama ngan urusai slalu nyer diorg x translate, letak je original bhasa jepun... kan senang, klu korg pham x pe la.. x pham sudah..haha




tambahan... ni la marimo head tu...



nota kaki-ku: segala informasi dri apa yg aku tau je.. klu ader slah n silap... harap diperbetulkan.. :))








KakiBlog