Monday, November 28, 2011

~ AkU D BuLi OleH TouRisT GuIde~


aku patut berbangga.. sbb aku antara student praktikal yg bertuah sebb dpat follow tour trip.. agak bernasib malang la utk kwan2 aku yg  memanjang duduk dlm travel gancy.. wat keje office... well, dah nma pon perlancongan, mesti la seronok melancong... tpi mcm mna plak korg diberi tugas utk benda yg korg x ready pon nak wat lagi.. 

yup! mmg aku ader impian nak jadik tourist guide... tpi msalah nyer aku x ready lagi..huhu.. msa tour trip tu ader 2 bas.. aku ikut bas pak majid, bebe plak ikut bas 1 lagi... tourist guide bas aku nma nyer pak cik asri.. masa berhenti kat kilang gamat, aku gelak kat bebe, sbb abg farizal suruh bagi comentary, dgn bangga nyer aku kata 

"haha aku x payah bgi comentary pon..."


akhir nyer masa bas start nak gerak, pak cik asri hulur microphone kat aku... dia kata 

"nah, ckap ar..."

huhu.. penat aku mengelat... pak majid pon paksa aku... adehh... aku pon try la apply apa yg aku blaja msa kat dlm kelas 'tour guiding skill' dlu.. secara jujur nyer , langsung x sma ...sebab nyer:


a) klu dlu, smua org bagi respond apa yg aku ckap... sbb nyer, ktorg saling support, klu diorg x bgi respond, time diorg wat comentary, jgn harap aku nak bgi respond!.. smua tu markah!!.. but in reality, guest bleh tercengang je dengar aku ckap..ader yg tido .. - o -

b) masa wat ujian dlu, ktorg hanya perlu ckap 10 minit je... bagi aku x dek hal la... tpi in reality, tourist guide yg sebenarnya kena bercakap 6 jam.. aku punya la bercerita pasal langkawi, laaaa, baru 10 minit ke??

c) bagi comentary dlm kelas sgt selesa... klu bagi dlm bas, mcm nak terbalik.. ye la, bas kan ngah bergerak.. ader skali tu bas tetiba break!, mau terbalik aku dibuat nyer (malu nyer... -___-) 




back to the story... pak cik asri kata kita akan smpai dlm 2 minit, spend time kat sna 20 minit... aku plak gi ckap, "kta akan smpai dlm masa 20 minit, spend time kat sna 2 minit".. amik ko! punya la nervous... ckap pon terbalik ..haha... smpai 1 tahap aku dah x dek modal, aku nak pas microphone kat pak cik asri... DIA X MAU AMIK!!!... haaaa.. tlong la... yg guest pon x hbis2 usik aku... siap suruh berpantun lagi..huhu.. mna la aku tau.. ingat aku mahsuri ke? teror berpantun?tlong la jgn buli aku... pak majid gelak jer..huhu


tpi, aku trima segala nyer sebagai 1 cabaran.. siapa diri aku sekarang mcm langit ngan bumi klu nak dibandingkan ngan tourist guide mahupon driver bas... aku masih setahun jagung dlm bidang... mereka semua adalah inspirasi ku! suatu hari nanti , impian aku mesti tercapai, aku cuma perlukan masa utk sharp kan skill!yeah!!









huhu.. sedih la aku... malu... x sangka aku dibuli..

Sunday, November 27, 2011

~ LanGAwi Ber HanTu??~

korg percaya hantu x? well, dah lama ktorg pindah ke Langkawi Chalet (jalan penarak), tpi skrang bru terbukak crita hantu kat Kmpung Didek... kmpung didek bilik sewa pertama ktorg... duduk dlm 2 mnggu je , sementara nak carik blik lagi better... sempit n x brapa bersih la blik tu... tu sbb utama ktorg pindah... tpi ader sbb len gak sbenarnyer... hati aku x sdap... tpi aku x cter kat diorg la... time tu aku senyap... dah mmg style aku, klu kena kacau aku wat x tau je, asal kan 'benda' tu x tunjuk dri dpan aku sudah..


starting ngan mira (officemate) aku bercerita 


"mlm2 ko gi mkan ikan bakar kat pdang matsirat? x tkut ke?"


"huh? nak takut per?"


"kat langkawi ni terkenal ngan langsuir tau... antara padang matsirat ngan kuah mmg laluan dia"


"hmmm? (aku terdiam)"


"org kata , klu langsuir lalu atas bumbung umah kita , ader bunyik mcm org tabur pasir, sbb nyer, rambut langsuir tu kan panjang + kasar, so, bila dia terbang, rambut dia meleret atas bumbung umah"


nasib baik la masa mira cter tu, bebe x dek ngan ktorg, dia ikut trip... tambahan lagi klu ktorg ckap tnggal kat kmpung didek, mesti org tanya "x dek tmpat len ke nak duduk, tmpat jin bertendang tu".. ishh... semenjak hari tu baru aku perasan... mmg slalu ader bunyik tu.. tambahan lagi, syiling bilik ktorg mmg rendah.. klu nak kta pokok, rasa nyer x dek pokok kat atas bilik ktorg tu... walaupon ader pokok besar, tpi jauh skit dri blik...well, time2 camtu aku mmg wat x tau, sbb bebe slalu tido awal, ina ngan shida plak keje part time msa tu... blik at least pkul 1 pagi.. hmmm .. aku sorg je la yg dengar... wat x tau je la...


baru2 ni baru terbukak citer


shida pon prasan gak situasi pelik kat umah ktorg, umah tu mmg gelap n sejuk, walaupon siang... korg imagine, kdang2 ktorg x payah bukak kipas walaupon tengah hari buta... padahal kat luar tu punya  la panas..  kan cuaca pulau.. tambahan lagi, anjing cina tu suka menyalak depan umah ktorg, x tau la naper.... petang2 x dek plak anak2 jiran men kat luar, padahal akak siam sbelah bilik aku tu ader 2 org anak laki... jiran bujang sebelah bilik tu pon hanya kluar umah utk mkan je, lepas mkan terus masuk bilik... x mcm bdak2 laki len suke melepak kat luar umah smbil men gitar...kat sini mmg kurang aktvti mlm, area cenang je yg aktif.. klu area kuah pkul 10 mlm dah sunyi dah...


 hmmm... tpi skrang, Alhamdullilah, ktorg dah selamat pindah n x dek pape pon yg berlaku...well, dah nma pon pulau langkawi... mitos, lagenda mcm2 ader kat sini... tambahan lagi baru dibangunkan 30 tahun... smua yg aku cerita tu berdasarkan pengalaman je... x dek bukti yg kukuh.. sekian...

Friday, November 25, 2011

~ RouNd2 LanGkWi (ChapTeR 3)~

sblom berjalan2... aku singgah jetty dlu... aku beli tiket dlu... ferry aku pkul 7 mlm...  sbb esok nyer aku ader exam MUET... sblom wat exam, kta enjoy dlu...



destination.... bufollo park... kami singgah mkan dlu... kami jmpa mknn yg aneh... nasi pat pet (nma nyer agak lucah)...huahaha... nasik nyer kaler kekuningan... lauk dia mcm rendang, tpi ader kacang panjang + rebung.. wahh... rasa nyer bleh tahan... tambah lagi plak ngan air kelapa, mmg perghh la...


welcome to buffolo park!!!




entry fee cuma RM 3 je.. awal nyer aku takut gak ngan kerbau2 ni... besar nak mampus... pantang aku pegang daun, smua dtang kat aku... rupa nyer baru aku sedar... diorng nak bermanja je.. ^___^





mkn bnyak2 yer...



klu korg ader duit lebih... bleh la naik kreta kerbau ni (slalu kreta lembu kan?)... x pon tunggang kerbau ni


sbb ktorg dtang hari jumaat... so x dek la demonstrasi camna diorg proses susu kerbau ni... klu x, korg bleh tengok camna nak keju...



apa yg special psal ice-cream ni? ice-cream ni diperbuat dri susu kerbau... rasa nyer len skit, n lebih lemak berbanding ice-cream biasa...hanya RM2 je, dpat 2 scoop...yum2..
dah hbis xtvt ngan kerbau ktorg menuju ke MARDI agro park... sblom tu ktorg singgah kat makan purba..


well, kat bwah signboard tu ader la makam nyer... walaupon aku x la kuat sgt berpengan pada adat, tpi aku tau la pantang larang ... at least aku x amik pic makam tu... huhu... mkam tu milik wanita dari keturunan indon.. smpai hari ni masih menjadi misteri...



disebabkan MARDI agro park tutup pada hari jumaat (ktorg baru tau hri ni)... ktorg pon singgah la lubuk semilang... tempat air terjun 





~ YuhUU. RasMi Kan KreTa Baru ~


haha.. aku x tau knapa aku bertuah sgt hri...  3 buah Saga FL bru turun dri cargo... sudah menjadi tanggungjwab aku utk mengambil nyer..wahaha...

bersama mira... tnggu abg zainal settle kan kastam...


cakk!!



tengok.. plastik pon x bukak lagi... wahh.. baru...haha

Monday, November 14, 2011

~ mY 1st SeMinaR~

1st time dtang seminar, xcited.. seminar ni pasal keselamatan ngan kesihatan pekerja... location kat De Baron resort... korg tau kat mna de baron resort ni? kat blakang office ktorg je..haha... bkn nyer jauh pon...


cewahh.... x sbar nak dengar ceramah ni.. mcm biasa, ktorg dok kat blakang skali....
bkn takat aku ngan bebe je ader... ader 2 org laki bdak praktikal bersama kami... cu teka? cu teka?


haaa... ni la dia... putera, bebe ngan nami!!!







kat sini pon ader pameran lah gak...  aku saja x mau zoom dekat pic tu... sbb ader pic org mati tersepit kat machine... ala, mcm citer SAW tu... daging bersepah2...huhu...


penat nyer dia...


well, aku x pernah ter-imagine nak minum kopi kat tepi laut, mkan mee goreng , smbil ditiup angin bayu ngan geng2... haha... mmg terbaik!

last posing sblom blik... nma pon resort.. mesti la lawa..haha




~ KenDurI KaHwiN D LanGkwI ^o^ ~

org kata rezeki yg ditolak... cewahh...  masa aku kat a.star aku dah rasa gulai batang pisang kat kampung B kat pendang... klu dah dtang langkawi, x sah la klu x mkn msakan kenduri kat sini kan? tpi camna aku nak gi? aku bkn nyer ader sedara kat sni... aku kan perantau..huhu....  :(  Tapi!! Mira kan ader... hehe... ader sedara dia kawin n dia ajak aku skali..hooray~~~ memandangkan hri ni hari ahad... ktorg gi time office hour.... bos bgi la...hehe





yeah.. disebabkan tmpat tu agak jauh... kami naik keta jer.. nak naik moto penat la...

haha.. beselera diorg mkan.. nak tau apa ktorg mkan???


tadaaa!!! ini lah dia... serius sedap! yg kuning tu nasik minyak.. klu kat tmpat aku biasa la... tpi menurut mira, kat sini jarang2 je ader... ni kira mewah lah ni.. yg putih tu nasik putih la..hehe.. yg kaler merah tu ayam masak merah...  yg kaler coklat2 tu, kari daging + rebung (best sbb rebung dia x berbau sgt),  pastu ader ikan goreng n yg hitam last skali tu paling special... ikan masin goreng asam.. sedap sbb dia bkn setakat masin je, msam campur manis gak...  cara nak msak dia, goreng ikan masin, pastu asingkan.. pastu goreng cili kering plak, pastu asingkan.. pastu baru goreng blik smua + air asam + gula.... jgn letak garam... ikan tu dah ckup masin...korg bleh try la... aku pon x pernah msak lagi sebenarnya...haha


 dah mkan main menu.. mesti ader pemanis nyer kan... org sini panggil serawa keledek+ labu+ ubi kayu... tpi klu kat tmpat aku panggil pengat je... mak aku mesti suka ni... sbb mkanan fev dia... mmg sgt sedap... paling sedap aku pernah rasa seumur hidop (x tipu!)...haha..


 dah mmg jadik kebiasaan org (bkn aku ek!) dtang umah org kahwin mesti nak tengok blik pengantin... tpi msa ktorg ngan tengok blik pengantin, pengantin pon msuk skali.. apa lagi, amik gmbar la... jgn terkejut... ni 1st time aku amik pic ngan pengantin... sblom ni aku wat x tau je...haha.. akhir nyer kami pon blik kat office ngan perut yg kenyang tanpa perlu kluar duit.....yeah!




Saturday, November 12, 2011

~ RouNd2 LanGkWi (ChapTeR 2)~

wahaha... super giler... kali ni aku mmg round langkawi... dri hjung ke hujung... start dri kuah, menuju ke airport, lalu kat persisiran pantai kok, tembus ke pantai tengkorak, pantai pebble , menuju ke datai, patah blik teluk ewa,  patah blik ke kilim , menuju ke ayer hangat n akhirnyer kuah...hahaha... super penat jgak!!!







1st destination !!!! beringin beach... FYI, pantai ni kat blakang umah aku je (jln bukit dia scary skit ar)... alahaii.. selama ni aku x tau pon... klu aku tau, ptg2 aku hbis keje aku trus terjun dlm laut..haha


kat sini ala2 private beach la... sebab nyer x dek org sgt... haha.. maybe rmai yg x tau kot... klu ader sapa2 nak berkayak pn, bleh sewa kayak kat sni...



rasanyer ni umah owner kayak tu kot... rumah dia dibina melekat ngan gunung batu kat sebelah tu... kira nye dinding umah dia batu la... jgn terkejut, umah ni ader astro (klu x camna nak tengok tv, x dek signal kan??)...haha 



piece yo!


klu korg gi mna2 pantai kat langkawi... air dia mesti lawa... dont worry bout that... tpi antara pantai paling lawa kat beras basah... klu korg join pakej island hoping... boat tu akan singgah kat pantai beras basah...



haha... ni la titi yg thrill... buatan sndri... aku x brani naik memandangkan aku x brapa ringan...haha




setiap kali ke airport, aku mesti nmpak signboard pemandangan indah.. kali ni aku nak singgah gak.. xkira.. nahh.. ambik ko! kena panjat tangga bukit... tpi berbaloi coz pemandangan nyer mmg indah...

dri atas ni korg bleh nmpak pulau2 len... landasan lapangan terbang n kapal terbang yg nak berlepas... 


romantik nyer klu dpat lepak ngan bf kat sni...haha





3rd destination ...


selamat datang ke beras terbakar... naper beras ni terbakar plak??  cerita ni selepas citer mahsuri tu.. langkawi di landa malapetaka & diserang oleh siam.... siam dapat menawan langkawi, utk mengelakkan siam dpat bekalan mkmnn dri langkawi, diorang kumpul kan  smua beras n bakar dlm 1 lubang beras (lebih kurang konsep, klu aku susah, ko pon dpat susah!)... smpai hri ni beras tu dpat dilihat.... klu korg pic tu... yg hitam2 tu bkn beras... yg tu lumut... yg beras tu yg kecik2 atas rumput nu... zoom dlm pic pon x nmpak... klu nak, korg ni tengok sndri... 


dlu masa zaman aku kecik2 , mak aku kutip beras ni bawak balik... bak kata org, gunung klu tarah, lama2 hbis gak, sma la gak ngan beras ni... smpai generasi skrang tnggal sejemput je.. haha...




utk mengisi perut aku yg sgt lapar tengah hari buta ni... ktorg pon singgah 'laksa kaw'.. dah nama pon kaw, kuah dia pon super kaw la... berbaloi utk dimakan bersma ABC....cendol pon ader..

welcome to telaga harbour!!


ni la bkal kpal aku... one day..hahaa


kat sini tempat berlabuh smua kapal... termasuk 'bakal' kapal aku...haha.. kapal Datuk azhar sulaiman pon ader kat sni.. tpi aku x tau yg mna 1 la..haha..


bnggunan tu sbenarnya banggunan petronas... cantik kan?... kat dlm ni pon ader KFC ngan bank... sbenar nyer aku nak singgah guna toilet je..haha

next destination ke air terjun telaga tujuh... tpi ktorg tersilap jaln smpai ke datai... kiri kanan hutan smpai aku hampir terlanggar biawak ngan anak monyet.. so, kepada pengujung sila berhati2 di jalan raya ^____^

masa jln2 naik moto tu, ktorg curiga.. apa yg diorg dok wat tu? kami pon singgah la...buat2 mesra  & bertanya.. "mak cik wat pa tu???"

"mak cik dok carik kerang"
"kerang? x mcm kerang pon... tpi x kisah la.. nak carik gak la"


  
ni la alatan yg digunakan utk mencarik kerang ni.... ala2 sabit tapi pendek... 
1st skali, kena selak batu
 then bila nmpak udara baru gali2... 
pastu korg nmpak la kerang ni dlm lumpur..
kadang2 kena korek dlm2 skit

.percubaan pertama aku dpat... tpi the next nyer aku hanya dpat 3 kerang je.. last2 aku surender .. geram aku! nmpak sgt aku x dek bakat nak carik kerang ...huhu



masa dok selak2 batu, kami jmpa ni....apakah objek ini???


nama nyer butoh keling.. maaf, aku x dek niat nak mencarut..
jgn sentuh binatang ni coz ia boleh menyebabkan anda gatal2...


akhir nyer kami mencarik siput air je..... sbb senang skit nak nmpak... kutip punyer kutip, dpat lebih sekilo lah gak... jam pon dah tunjuk pkul 6... ktorg pon bertolak blik... memandang kan malam ni smua bdak yg praktikal kat langkawi nak kuar mkn skali... ktorg pon share la siput ni ... mintak tlong akak kat pekan rabu tu tlong rebus kan.. hehe.. rasa siput tu mcm siput sedut...tpi lagi lgi manis... bertambah manis sbb ktorg kutip sndri..haha... yum3


Friday, November 11, 2011

~mLm pOn KeJe ??~


keje ke? sbenarya ktorg dijemput ke bird paradise and wildlife sbgai wakil agency... ader la gak taklimat ngan jamuan... sbgai student praktikal aku agak xcted la (klu dah keje, tobat x mau pegi)...haha... wild life ngah wat promotion baru, sbb tu dia jemput smua wakil agency... masuk2 je... aku ternampak nami.. haha.. pelik btol la, aku bleh jmpa nami ni kat mna2 je.. singgah petronas kedawang pon aku bleh jmpa dia.. aishh..


mek jgn jeles???? haha



bkn susah pon, dengar presentation , pastu jamuan time... makan la .. haha... bebe ngan kak ima, yg tengah x nmpak muka tu driver bas kami, abg nizam (dia malu skit) ^____^                                          
KakiBlog