Sunday, November 27, 2011

~ LanGAwi Ber HanTu??~

korg percaya hantu x? well, dah lama ktorg pindah ke Langkawi Chalet (jalan penarak), tpi skrang bru terbukak crita hantu kat Kmpung Didek... kmpung didek bilik sewa pertama ktorg... duduk dlm 2 mnggu je , sementara nak carik blik lagi better... sempit n x brapa bersih la blik tu... tu sbb utama ktorg pindah... tpi ader sbb len gak sbenarnyer... hati aku x sdap... tpi aku x cter kat diorg la... time tu aku senyap... dah mmg style aku, klu kena kacau aku wat x tau je, asal kan 'benda' tu x tunjuk dri dpan aku sudah..


starting ngan mira (officemate) aku bercerita 


"mlm2 ko gi mkan ikan bakar kat pdang matsirat? x tkut ke?"


"huh? nak takut per?"


"kat langkawi ni terkenal ngan langsuir tau... antara padang matsirat ngan kuah mmg laluan dia"


"hmmm? (aku terdiam)"


"org kata , klu langsuir lalu atas bumbung umah kita , ader bunyik mcm org tabur pasir, sbb nyer, rambut langsuir tu kan panjang + kasar, so, bila dia terbang, rambut dia meleret atas bumbung umah"


nasib baik la masa mira cter tu, bebe x dek ngan ktorg, dia ikut trip... tambahan lagi klu ktorg ckap tnggal kat kmpung didek, mesti org tanya "x dek tmpat len ke nak duduk, tmpat jin bertendang tu".. ishh... semenjak hari tu baru aku perasan... mmg slalu ader bunyik tu.. tambahan lagi, syiling bilik ktorg mmg rendah.. klu nak kta pokok, rasa nyer x dek pokok kat atas bilik ktorg tu... walaupon ader pokok besar, tpi jauh skit dri blik...well, time2 camtu aku mmg wat x tau, sbb bebe slalu tido awal, ina ngan shida plak keje part time msa tu... blik at least pkul 1 pagi.. hmmm .. aku sorg je la yg dengar... wat x tau je la...


baru2 ni baru terbukak citer


shida pon prasan gak situasi pelik kat umah ktorg, umah tu mmg gelap n sejuk, walaupon siang... korg imagine, kdang2 ktorg x payah bukak kipas walaupon tengah hari buta... padahal kat luar tu punya  la panas..  kan cuaca pulau.. tambahan lagi, anjing cina tu suka menyalak depan umah ktorg, x tau la naper.... petang2 x dek plak anak2 jiran men kat luar, padahal akak siam sbelah bilik aku tu ader 2 org anak laki... jiran bujang sebelah bilik tu pon hanya kluar umah utk mkan je, lepas mkan terus masuk bilik... x mcm bdak2 laki len suke melepak kat luar umah smbil men gitar...kat sini mmg kurang aktvti mlm, area cenang je yg aktif.. klu area kuah pkul 10 mlm dah sunyi dah...


 hmmm... tpi skrang, Alhamdullilah, ktorg dah selamat pindah n x dek pape pon yg berlaku...well, dah nma pon pulau langkawi... mitos, lagenda mcm2 ader kat sini... tambahan lagi baru dibangunkan 30 tahun... smua yg aku cerita tu berdasarkan pengalaman je... x dek bukti yg kukuh.. sekian...
KakiBlog