Monday, May 28, 2012

~ BtoL ke Klu Kita BerUsaHa SunggUh2, Kita BerJaYa ??~

btol ke klu kta berusaha bersungguh2 kta berjaya??.. 
mana logik nyer? .. haha..
mesti ader sbb aku kta camni, especially bila teori ni mmg x kena ngan aku..


ader org kata "benda akan rasa susah, klu kita rasa susah. dan benda akan jadi senang klu kita rasa senang"
haha...serius?
dah tu, knapa ader org jadik Doktor? tpi ader org keje biasa2 je?
knapa x smua org ader Phd? klu bleh buat? smua snng kan? set mind set anda... smua akan menjadi senang...


sbenar nyer pendapat aku teori tu hanya bagi semangat je... pujuk hati utk wat yg terbaik..
teori ni x salah, bagus aper klu ader org yg optimistik camtu.. 


kenapa aku ckap teori ni x berkesan kat aku?


sbb aku bleh ramal masa depan... haha
bukan la.. sebenarnyer instinct aku kuat dlm sesuatu perkara..
sbgai contoh.. msa STPM dlu..dri awal lagi aku tau yg aku x bleh buat.. untuk thun pertama aku dah ckap kat family aku, aku x leh buat.. sbb aku tau limit aku.. aku bukan jenis otak genius sains.. amik kelas fizik plak tu.. fizik , kimia ngan mat tam aku time SPM pon takat kredit je.. mcm mna aku nak amik A level.. mmg bukan taraf aku.. awal2 lagi aku dah dpat instinct ni... tpi sbb family aku ader msalah keewangan time tu.. aku pon terus kan jugak la.. aggap je la ni pengorbanan aku kat family aku.. aku bazir kan msa 2 thun utk benda yg aku dah tau akibat nyer.. hasil nyer, pointer aku x smpai 2.0 pon.. 


abg aku ckap.. "kita bkn nyer x pandai, cuma msa yg kita amik utk mmpelajari sesuatu bnda tu berbeza mengikut individu"


sebagai contoh, mungkin aku x leh blajar STPM dlm msa setahun stengah.. maybe aku perlukan 3 tahun bru aku bleh dpat at least 2.0.. mungkin method x sesuai.. mcm diploma fokus pda CGPA akhir sem.. bkn mcm STPM 100% pointer kat final exam.. mybe klu aku wat diploma kejeruteraan kat politeknik, aku lulus..msa diploma, kwn aku 3 kali amik paper math, maybe dia perlu masa 3 sem utk paham math...actually bnyak faktor yg buat aku x lepas kat STPM.. tpi tu x bermaksud yg aku kena mengalah.. aku terus kan jgak.. aku wat blik Diploma.. tpi kli ni family aku pujuk, jgn amik aliran sains...


sbenar nyer sejak form 4 lagi aku minat Lukisan kejuruteraan.. disebabkan kat SMK Seri Indah aku dpat kelas Agrotech aku lari prgi skolah teknik.. kat skolah teknik aku amik kejuteraan makenikal.. dah mmg sejak dlu lagi amik sains.. so aku jadik agak janggal bila mnghadap subjek account, economi , management n mcm2 lagi la.. tpi aku rasa lega skit.. at least benda2 tu smua aku "nmpk" dan aku x perlu tertanya2 knpa ia nyer terjadi? sbb aku bkn jenis menghafal, aku jenis memahami.. bila aku faham , confirm aku ingat.. so aku x pyah study smpai lewat mlm, sbb benda tu smua mmg ader dlm otak aku.. x caya? smpai skrang aku hafal undang hamurabbi dlm sejarah form 4.. sbb aku faham smua sejarah tu


ader kwn aku bleh hafal sebijik2 ... 1 ayat penuh siap ngan "a" ngan "the" skali.. klu aku? jgn harap ler... tpi dlm exam naper aku bleh dpat markah lagi tnggi dri dia? jwapan mudah je.. sbb aku ikhlas belajar n aku nak faham benda tu, bkn hafal semata2.. 

camna aku bleh tetiba blajar ngan mata hati ni?


org kata x knal maka x cinta.. aku dah start jatuh cinta ngan bdang perlancongan.. berbanding ngan fizik yg aku benci dlu tu.. aku dah try cintakan fizik, tpi nak suka pon susah.. huhu..



abg aku pernah ckap "x payah pilih course hebat2 sgt.. engineering ke, medic ke .. klu grad pon, gaji diorg lebih sma ngan bdak bisnes gak.. tengok along ko , amik bisnes pon gaji rm 3k ++ gak.. tpi bila blajar, tengok sapa lagi rileks?"

apa yg aku try nak smpai kat sini.. better kita muhasabah dri ... tengok apa yg kita btol2 mnat.. kta bleh berjaya klu kta nak.. klu aku degil dlu, msti aku wat diploma dlm bdang sains jgak... tpi bila memikirkan , bnda tu akan jadik pekerjaan seumur hidop.. korg sanggup ke nak wat keje yg korg x suka seumur hidop? 

 korg bleh guna teori " benda akan rasa susah, klu kita rasa susah. dan benda akan jadi senang klu kita rasa senang" .

1) klu korg tau kat mna limit korg... klu dah x leh, berhenti awal2 la sblom terlambat..

2) klu korg mnat benda tu... ingat kata aku "blajar ngan hati" :)



apa2 hal pon smua terpulang pada rezeki masing2...
KakiBlog